2017. október 26., csütörtök

Good bye Joe G!

"With a heavy heart, I come to you because the Yankees have decided not to bring me back."
 - Joe Girardi



A mai napon derült ki, hogy nem ajánlunk új szerződést Joe Girardinak, aki az elmúlt 10 szezonban a főedzői teendőket látta el a Yankees háza táján. Vegyes érzelmeim vannak a döntéssel kapcsolatban. Tény, hogy nem Joe volt a legsikeresebb edző a csapat történetében, és szidtam is őt eleget az elmúlt évek során (főleg a cseredobók ésszerűtlen variálása miatt), de ettől függetlenül nagyon jó edzőnek és embernek tartottam. Úgy tűnt, hogy jól megérti magát a játékosokkal - bár az utóbbi időben ennek ellenkezőjéről röppentek fel pletykák -, elég jól kezelte a New York-i médiát, mindig megpróbálta kihozni a maximumot a csapatból. Ráadásul imádtam a kirohanásait, amikor felgyülemlett benne egy-egy meccsen a frusztráció és kiment ordítozni a bírókkal, ezzel is feltüzelve a csapatot.



Ugyanakkor valahol érthető Brian Cashmanék döntése, hogy folytatják a vérfrissítést az edzői stábban. Hogy ki lesz az utód? Még nem tudni. De lássunk néhány statisztikai adatot Joe Girardi Yankees-béli edzői pályafutásáról, az elmúlt 10 szezonról.


Ez alatt a tíz év alatt a Yankees 910-710-es győzelem/vereség mutatót tudhatott magáénak, ami 56,2%-ot jelent. Girardi edzősködése alatt a csapat végig pozitív mutatóval zárta a szezont, sosem nyertünk 84-nél kevesebb meccset vele. Ez már csak azért is megsüvegelendő, mert gondoljunk bele, milyen kerettel állt ki a Yankees az utóbbi néhány évben (főleg ugye a már sokat emlegetett 2013-as "álomszezonban").



Joe G edzősködésének második évében a Yanks megnyerte a World Series-t és a 10 év alatt háromszor nyerte meg az American League Keleti csoportját és összesen hat alkalommal jutott rájátszásba.

A csapat történetében Girardi nyerte az ötödik legtöbb meccset, ami azért elég szép teljesítmény. Előtte Joe McCarthy (1460), Joe Torre (1173), Casey Stengel (1149) és Miller Huggins (1067) állnak. Joe 910 W-je minden tiszteletet megérdemel. Ráadásul az 56,2%-os győzelmi aránya is az ötödik helyre jó azon Yankees főedzők között, akik legalább 500 meccset menedzseltek a csapatnál. 

A Yankees szerencsésnek mondhatja magát, mert az utóbbi 22 évben mindössze két edzőt "fogyasztott el", Joe Torre után Girardi is hosszan tett szolgálatot és csak remélni tudjuk, hogy a következő választás is hasonlóan jó lesz majd a vezetőség részéről.


Végezetül álljanak itt Brian Cashman szavai Girardiról:

"...he has been a tremendous Yankee on the field and away from it, as a  player, coach and manager..."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése