2015. február 11., szerda

A 2015-ös keret - 3. rész

A kiegészítőemberektől és prospect-ektől eljutunk szépen, lassan a kezdőkig és azokig a játékosokig, akik az idei évben is kulcsszerephez jutnak majd.


Tyler Austin

2015-ös szerepe: Talán ötödik számú külső védő, ha sikerül megelőznie az előző részben tárgyalt Ramon Florest ÉS sikerül egészségesnek maradnia. Austin előző két évét megkeserítette egy csuklósérülés, valamint egy térdhajlítóizom-húzódás is. Ezek előtt és után viszont nagyon durva számokat hozott: .302/.355/.487-es átlagai voltak (ütőátlag/bázisra kerülési átlag/súlyozott ütőátlag) a szezon utolsó két hónapjában, miután felépült. Az Arizonai Őszi Ligában pedig még jobban teljesített. A szezont AAA-ban fogja kezdeni, de könnyen lehet, hogy év közben New Yorkban is találkozhatunk vele.

Hosszú távú szerepe: A játékosmegfigyelők egyöntetű véleménye, hogy egy hasznos, átlagon felüli MLB játékos válhat belőle, bár a sztárpotenciál nincs meg benne. Valószínűleg jobbkülsős lesz majd, ha felkerül - a karja is erős és még mindig Beltrán tűnik a gyenge pontnak az outfield-ünkön. A negyvenes keret játékosai közül Austinnak van talán a legtöbb esélye, hogy felkerüljön a csapatba és ott is maradjon. Ha egészséges marad, akkor 2016-ra már kiharcolhatja magának az állandó helyet (RF-1B-DH posztokon). Reméljük, hogy a jó ütőteljesítményt át tudja ültetni az MLB-be is.

***

Bryan Mitchell

2015-ös szerepe: Hatodik kezdődobó-szerű szerep vár rá. Tavaly debütált a nagyok között és nem is volt rossz. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy idén robbantani fog, de az elvárható, hogy továbbra is megbízható legyen. Lehet, hogy megkaparintja az utolsó bullpen helyet a tavaszi edzőtábor során, de esélyesebb, hogy Scrantonban kezdi a szezont, így kellőképpen be lesz melegítve a karja, ha be kell ugrani a nagyok közé. Kezdőink sérülékenysége az utóbbi évben azt vetíti előre, hogy sokat fogjuk látni Mitchell-t a Yankees dombján.

Hosszú távú szerepe: Negyedik-ötödik számú kezdő. Még csak 23 éves és sokkal jobb, mint ugyanennyi évesen Shane Greene volt, akit láttunk, hogy milyen jól mutatkozott be tavaly. Még csiszolódnia kell, alapjáraton egy jó gyorslabdával és csavarttal operál, ráadásul zabálni tudja az inning-eket. Kiforrottan nagyon hasznos tagja lehet a Yankeesnek. Szerencsére rengeteg munkát is fektet a fejlődésbe: bemutatkozása óta a sétáinak a százalékát sikerült 13,6%-ról (Low-A ligában frissen draftoltként) 8,9%-ra (AAA tavaly) lefaragni. Csak így tovább, mert idén is és a jövőben is szükségünk lehet rá a dombon.

***
Gary Sanchez

2015-ös szerepe: Szeptemberben felhozhatjuk őt a kötelező keretbővítéskor, amolyan extra catcher-ként vészhelyzetekre. Ahhoz viszont sok mindennek el kéne romlania, hogy sok időt töltsön a Jenki home plate mögött. Idén a RailRiders (AAA) mindennapos kezdője, ahol lesz elég lehetősége támadásban és védekezésben is fejlődnie. Az mindenesetre elég biztató, hogy az elmúlt két szezonban a bázist lopni próbálók 42%-át kiejtette.

Hosszú távú szerepe: Ütő, ütő, ütő! Támadásban nagy szükség lesz rá. Kívánjuk neki, hogy elég jó legyen majd elkapónak is a nagy ligában, de ha nem, akkor átneveljük 1B-re vagy kifejezetten kijelölt ütőnek. A Baseball America pár hete az ötödik legjobb prospect-ként listázta őt a Yankeesnél, ezt írva róla: "Éveken keresztül benne lehet egy legalább .280-as ütőátlag és 20-25 homerun." Úgy legyen. Mitchell-hez hasonlóan ő is folyamatosan fejlődik, Low-A osztályban még 25%-os strike out százaléka volt (minden 4. ütéshez állása K lett), amit AA-ban már 18,2%-ra csökkentett. A karja nagyon erős, ezt mind ütésben, mind védelemben kamatoztathatja. Még csak 22 éves, tehát van ideje fejlődni.
Sajnos azonban az is benne van, hogy Jesus Monteróhoz hasonlóan ő is cserealappá válik majd - ha a Yankees nem lesz megelégedve a munkájával a plate mögött.

***

Iván Nova

2015-ös szerepe: Elsődlegesen a teljes felépülés. Tavaly április végén "Tommy John" műtétje volt, május végére-június elejére tehető a visszatérése idén. Szerencsére nem volt semmilyen kedvezőtlen fordulat a felépülése során. Mihelyt újra 100%-os lesz, visszatérhet a kezdő rotációba.

Hosszú távú szerepe: Jövőre szintén a kezdő ötösben, 2016 végén azonban lejár a szerződése. Hogy mi lesz vele ekkor, csak tippelni lehet. Egyelőre nem sikerült az igazi arcát megmutatnia, hol ászként dob meccseken keresztül, hol le kell küldeni AAA-ba, mert nem megy neki. Ha egészségesen stabilan jó teljesítményt fog nyújtani az idei és jövő évi szezonban, akkor a csapat lekötheti őt sok évre is akár.

***


Adam Warren

2015-ös szerepe: Eredetileg azt írtam volna, hogy megbízható eleme lesz a bullpennek, csakúgy, mint tavaly. Viszont ma jött a hír, hogy a csapat a tavaszi edzőtáborban Warrent és Esmil Rogerst is kezdődobóként hívta meg. Tehát úgy tűnik, annak ellenére, hogy egy-inninges cseredobónak tökéletesen bevált (el bírja ereszteni a gyorslabdáját, nem kell tartalékolnia az erejével), a csapat továbbra is kezdőként (is) számol vele. Azért én nem lepődnék meg, ha a szezon során visszakerülne a bullpenbe. Ott persze nem csak egy, hanem akár három játszmára is a kezébe lehet adni a labdát.

Hosszú távú szerepe: Ugyanez. Megbízható cseredobó és alkalmi kezdő. Ahányszor csak lesérül egy dobónk a rotációból, Warren neve mindig fel fog jönni helyettesként. 2018 végéig nem lesz szabadügynök, így még sokáig láthatjuk őt a csapatban.

***

John Ryan Murphy

2015-ös szerepe: Csere elkapó. A csapat a holtszezon során megvált Francisco Cervellitől, hogy helyet csináljon Murphy-nek. Tavasszal azért harcolnia kell a helyért, de az eddigi tapasztalatok alapján Austin Romine és a többiek nem valószínű, hogy bekavarnának neki.

Hosszú távú szerepe: Talán kezdő elkapó. Hogy a Yankeesnél, vagy sem, az már más kérdés. Fiatal catcher, jól üt és jól is védekezik, bármikor elcserélheti őt a csapat. Egyelőre persze ez a veszély nem fenyeget. Az út mindenesetre ott van előtte: McCann szerződéséből még négy év van hátra, jövő hónapban lesz 31 éves és már most rengeteg végigguggolt inning van a lábaiban (22 éves kora óta kezdő catcher a nagyok közt). Előbb utóbb csökkenteni kell McCann terhelését - játszatni őt egyesen és kijelölt ütőként, pihentetni a padon, stb. - és itt jön képbe Murphy. Ha addig jó formát nyújt csereként és fejlődik, akkor a csapat örömmel adhatja majd neki a McCann-en megspórolt ütéshez állásokat. Ugyanakkor ott van az előbb említett Gary Sanchez, aki idén már Scrantonban lesz végig, tehát kopogtat az MLB ajtaján. Támadásban messze jobb JRM-nél, de a védekezés Murphy felé billenti a mérleg nyelvét - a Yankees pedig tudjuk, hogy jobban szereti a védekező elkapókat. Hosszú távon ez az ő malmára hajthatja a vizet. Az elkövetkezendő években viszont még csak csere lehet McCann mögött.

***

Carlos Beltrán

2015-ös szerepe: Kezdő jobbkülsős és az ütősor középső részén ütő - remélhetőleg. Mindenekelőtt az utóbbi a lényeg. Védelemben nem várunk tőle sokat és nem is fog sokat nyújtani, ha szoros meccs van, akkor az utolsó játszmákat valószínűleg Chris Young fogja játszani Beltrán helyett. A legfontosabb az, hogy Carlos üssön! Az átlagát is össze kell kapnia és a hazafutások számát is fel kell tornáznia. Tavaly ugye egy csontdarabot távolítottak el a könyökéből, a szezon nagy részében az zavarta őt. Szezon elején jól kezdett, de amikor a karja fájni kezdett, teljesen súlytalanná vált a jelenléte az ütősorban. Reméljük, hogy az egészséges könyök = zúzós Beltrán.
 
Hosszú távú szerepe: Még két év van a szerződéséből, sokat keres (30 millió dollár), így szokjatok hozzá a látványához. Joe Girardié a megtisztelő feladat, hogy elossza a DH ütési lehetőségeket A-Rod, Beltrán és a többiek között, amit megkönnyíthet az a tény, hogy mostanában sok a sérülés... Beltrán feladata továbbra is az ütés lesz idén is, jövőre is, azután is. Ha a plate-nél nem tud teljesíteni, akkor elég kidobott pénz szaga lesz a szerződésének.

***

Alex Rodriguez

2015-ös szerepe: DH elsődlegesen. A teljesítményétől és a sérülésektől függően védelemben is a pályára kerülhet később. A csapat egyértelművé tette, hogy Alexnek ki kell érdemelnie a játékidőt és be kell bizonyítania, hogy továbbra is képes teljesíteni a nagyok között. Télen ugye hármason és kijelölt ütő poszton is bebiztosította magát a Yanks, ami azt mutatja, hogy nem számítanak sokra A-Rodtól. Ugyanakkor rengeteget fizetnek neki és szeretnének kapni valamit a pénzükért.

Hosszú távú szerepe: Sajnos valószínűleg ugyanez. Az elkövetkezendő három évre még 64 millió dollárral tartozik neki a csapat (mindig meghal a lelkem egy darabja, ahányszor csak meglátom ezt) plusz az esetleges home run rekordokért is 6-6 millióval - és az első ilyenhez csak 6 homárra van szüksége Alexnek. A Yankees pedig valószínűleg nem fogja kitenni A-Rod szűrét és lenyelni ezt az összeget, amíg van rá esély, hogy a pénz nagy részét megmentheti - a) ha Rodriguez lesérül -> biztosítás; b) ha Rodriguez megint kokszol -> eltiltás. A legjobb persze az lenne, ha Alex kellőképp jól ütne (arra senki se számítson, hogy a legjobb éveit fogja idézni a közeljövőben) és maradhat kezdő kijelölt ütőként és alkalmi hármas védőként.

***

Mark Teixeira

2015-ös szerepe: Kezdő egyes védő és erős ütő az ütősor közepén. Beltránnal ellentétben Tex mind ütésben, mind védelemben kiemelkedő teljesítményre képes. Sőt, a védőmunkája még értékesebb is lehet, mint az ütője. A tavalyi szezon első felében jól játszott nagyon, az All-Star szünet után viszont teljesen szétesett. A 2013-as szezon legnagyobb részében sérült volt, a csuklóját kellett műteni. Ha minden jól megy, akkor újra teljes erejével tud majd odasózni a labdának. Tavaly többször is nyilatkozta a szezon második felében, hogy "elfáradt" a csuklója és "nem érzi elég erősnek". Idén már bőven idő előtt elkezdett edzeni és erősíteni, meglátjuk, meglesz-e a foganatja. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az utóbbi időben évről évre rosszabbul teljesít ütésben. Védelemben viszont még mindig egy szörnyeteg.

Hosszú távú szerepe: Mi más lenne? Nyolcéves szerződésének a hetedik éve lesz az idei és továbbra is ő lesz a kezdő egyesünk és az ütősor közepe körül fog ütni. McCann mellett ő a csapat legjobb erőforrása, tehát legalább a hazafutások számát növelni kéne a következő két évben. Cserének hozta a csapat Garrett Jonest, ami mindenképp jobb megoldás, mint a tavalyi "bárki játszhat egyest, ha odaállítjuk" hozzáállás. Ettől függetlenül szükség van Tex-re, nagyon is.

***

CC Sabathia

2015-ös szerepe: Inning-evő. Ászként már szinte teljesen biztos, hogy leáldozott CC csillaga, jelenleg az is kétséges, hogy képes lesz-e egyáltalán ötnaponta megbízhatóan jól teljesíteni. A térde állapota miatt csak nyolc meccsen kezdhetett tavaly. Szerencsére komolyabb műtét nélkül megúszta, sikerült kitisztítani a térdét. A bajok ott kezdődnek, hogy ha egy évvel korábbra tekintünk, láthatjuk, hogy CC egészségesen sem dobott jól 2013-ban (4.78-as ERA 211 játszma alatt). Arra most is szükség lesz, hogy Sabathia zabálja az inningeket, de az megengedhetetlen, hogy ennyi pontot hozzanak róla továbbra is. Talán erős, de legjobb esetben ő lehet az idei Hiroki Kurodánk, aki ligaátlag körüli ERA-t tesz le az asztalra és ötnaponta hoz egy megbízható kezdést.

Hosszú távú szerepe: Legalább 2017-ig itt lesz (még két év a szerződéséből + egyéves extra opció), hacsak a válla nem megy tönkre - a vállával eddig semmi baj sincs. Ha a 2013-14-es verziójából kapunk még háromévnyit, az szörnyű lenne. Azonban ha sikerül elkerülnie a sérüléseket és minél többször megadnia az esélyt a csapatnak a győzelemre, akkor még jók lehetünk vele. Fontos, hogy a strike out-, a séta- és a földre ütött labdák arányát újra vissza tudja állítani arra a szintre, ahol a sérülése előtt voltak. Akkor az idei védelem ki fogja őt húzni a csávából. Remélni tudjuk csak, hogy értékes darabja lesz a kezdő rotációnknak még 3 éven át.


***

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése