2015. március 6., péntek

Ó kapitány! Kapitányom!



"As far as I’m concerned, and I’m not to decision maker on this, that captaincy should be retired with No. 2. I wouldn’t give up another captain’s title to anyone else."

Brian Cashman két órája robbantotta fel az internetet Jenkiföldön ezzel a kijelentésével, miszerint Derek Jeter visszavonulásával a csapatkapitányságot is meg kéne szüntetni mint olyan. Mármint a Yankeesen belül.

Amennyire láttam, a szurkolói vélemények jelentős hányada az enyémmel megegyező volt: bullshit.

Most komolyan Ca$h... Ennyi erővel Lou Gehrig után nem kellett volna megszüntetni? Vagy Thurman Munson halálával? 

Természetesen nem azt mondom, hogy most azonnal nevezzünk ki bárkit a keretből, mert jelenleg tényleg nincs meg senkiben az, amivel maradéktalanul eleget tehetne a kapitányi tisztségnek. Ha Robbie Canó még nálunk lenne, akkor ő válthatta volna Jetert ezen a poszton, de sajnos ez a lehetőség ugye már nem áll fenn.

Ettől függetlenül el fog jönni az az idő, amikor újból lesz a csapatnak egy karizmatikus vezére (jó esetben saját nevelésű játékos), aki kiérdemli majd ezt a megtiszteltetést. Egy vezéregyéniség, aki mind a pályán, mind azon kívül méltón és büszkén képviseli majd a hajszálcsíkokat és az egymásba olvadó NY-t. Aki kapitánya lesz majd a következő győztes Yankees csapatnak (és remélhetőleg dinasztiának is). De te, kedves Brian Cashman, te már akkor könnyen lehet, hogy nem leszel itt.


“Leadership comes in a lot of forms, it would be a hard one to anoint someone captain, regardless of how great they might be.” - folytatta Cashman a rádióinterjúban

Ez bizony így van. És nem is sietünk sehova a következő kapitány kiválasztásával.



Persze valószínűleg a Derek Jeter iránti tisztelet beszélt belőle, mindannyian - főleg ez a generáció, aki a Jeter érában ismerte meg a Yankeest - szeretjük a Kapitányt és elképesztően fog hiányozni az elkövetkező években. De előtte is volt csapatkapitánya a Yankeesnek és utána is lesz. És ennek semmi köze a Jeter iránti rajongásnak, tiszteletnek, bárminek.

Főleg annak a fényében vicces Cashman kijelentése, hogy Don Mattingly 1995-ös visszavonulása után 2003-ig nem volt csékája a Yankeesnek, vagyis a legendás '90-es évek végi - 2000-es évek eleji dinasztia választott kapitány nélkül nyerte halomra a meccseket és bajnoki címeket. Arról nem is beszélve, hogy Gehrig és Munson kapitánysága között eltelt 37 év.







Íme a Yanks történetének eddigi csapatkapitányai:



Néhány érdekesség:

  • Hal Chase-é volt sokáig a Yankees történetének leghosszabb ütési sorozata. 1907-ben (akkor még New York Highlanders néven futott a csapat) 33 meccsen keresztül volt érvényes találata. Ezt Joe Dimaggio döntötte meg 1941-ben és meg sem állt 56 mérkőzésig.
  • Babe Ruth mindössze 6 napig volt csapatkapitány. 1922 május 25-én ugyanis nem értett egyet egy bírói döntéssel, aminek során egy maroknyi földet vágott a bíró arcába. Természetesen azonnal kiállították, de miközben ment le, egy szurkoló elkezdte szidalmazni őt és különböző gúnynevekkel illetni. Babenek több se kellett, kiugrott a nézők közé és összeverte a beszólogatót.
  • Lou Gehrig 1939-ben vonult vissza a betegsége miatt, ám a csapat az iránta tanúsított tiszteletből meghagyta őt névlegesen csapatkapitánynak, egészen az 1941 június másodikai haláláig.
  • A legidősebb kapitányunk Graig Nettles volt, ő 37 évesen kapta meg a címet.
  • 1986 és 1989 között Willie Randolph és Ron Guidry egyszerre szolgáltak csapatkapitányként a csapatban.
  • Végül a Főnök, George Steinbrenner nyilatkozata Derek Jeter kinevezése kapcsán: "Mindig nagyon nagyon óvatos voltam, hogy kit válasszak a játékosaim közel egy ilyen felelősségteljes pozícióra, de nem tudok másra gondolni, aki valaha is jobban megérdemelte volna ezt a tisztet, mint Derek Jeter."

Kíváncsian várjuk, ki lesz a következő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése