2015. február 3., kedd

A 2015-ös keret - 1. rész

Véget ért az amerikai foci szezon, így már hivatalosan is bizsergésnek indult a baseball-bugi, egy ideje már folyik a visszaszámlálás és mostantól egyre hangosabb lesz.

Valószínűleg a Yankees végrehajtotta az összes nagyobb játékos mozgást, amit tervezett, tehát a negyvenfős keret többé-kevésbé adott. Vészesen közeledik a tavaszi edzőtábor, a dobók és elkapók három héten belül jelentkeznek, onnantól pedig végre már célegyenesben a szezon.

Éppen ezért úgy döntöttem, hogy számba veszem a (jelenlegi) negyvenes keretet és mindenkiről írok egy rövid összegzést, kitől mire számíthatunk az idén, illetve az elkövetkezendő években. Lehet vele egyetérteni, vagy sem, bármilyen véleményt, hozzászólást szívesen veszek akár itt, akár a New York Yankees Hungary Facebook oldalán.


A sorrend elég random, bár minimális fontossági minőséget képvisel nyilván - a "jelentéktelenebbektől" (de csúnya szó) indulunk és haladunk a meghatározóbbak felé folyamatosan. A keretet négy részletben mutatom be, részenként tíz-tíz játékossal. Íme az első tízes:


Chris Martin

2015-ös szerepe: Minor liga bullpen és talán szerep a nagy csapatban is. Nemrég szerezte őt a Yankees Coloradóból pénzért. Ha egy egyszerű folyamatábrán akarnám érzékeltetni Martin szerepét, akkor az így nézne ki: Preston Clairborne < Gonzales Germen < Chris Martin. Kap egy esélyt a tavaszi edzőtáborban és ha beválik, akkor az év folyamán felkerülhet a nagy csapatba is akár.

Hosszú távú szerepe: Nincs. Legjobb esetben lesz annyira sikeres, hogy a bullpen közepén elevickél idén és jövőre. A motyója megvan hozzá - AAA-ban 9,6 K/9 inning, 95 mérföld körüli gyorslabda és kellően lassú csavart.

***


Chase Whitley

2015-ös szerepe: Martinhoz képest annyival van jobb helyzetben, hogy már bizonyított és vészhelyzet esetén kezdődobóként is bevethető. Sőt, nem az a kifejezett bullpen-dobó, ráadásul a Yanks ismeri is őt, tudják mire képes. AAA Scrantonban fog kezdeni és ha kell, akkor felhívják NY-ba.

Hosszú távú szerepe: Marad, amíg nem fut ki minor ligás opciókból/nem szerez valaki jobbat a csapat. Még hároméves minor opciója van, tehát akár 2017-ig is eljátszhatja vele a csapat ezt az "AAA-ban kezded a szezont és ha kellesz, akkor feljössz" forgatókönyvet, ha úgy alakul.

***


José DePaula

2015-ös szerepe: Balkezes kezdődobó, ugyanilyen szerepben mint Martin és Whitley. A Yankees mindenesetre látott benne valamit, mert a holtszezon alatt nagyligás szerződéssel ajándékozta meg őt, holott még nem játszott a májerek között.

Hosszú távú szerepe: Mivel már csak egy minor ligás opciója van, ezért könnyen előfordulhat, hogy 2015 után már nem számolhatunk vele. Amennyiben vele is ez lesz a szitu, hogy Scrantonban kezd és aztán alkalomadtán felhozzuk a Yankeesbe, akkor elég jó benyomást kell tennie, hogy 2016-ban is még nálunk legyen. A 40 fős keretben Vidal Nunót váltotta, mondhatni hasonló dobók hasonló szerepben.


***


Austin Romine

2015-ös szerepe: Kifogyott a minor ligás opciókból (értsd: nem kezdheti az évet AAA-ban anélkül, hogy előbb át ne menne a waiver-listán és szabadon igazolható lenne), ezért simán lehet, hogy nem a Yankees csapatát erősíti (?) már mire eljön a szezon kezdete. A catcher-ök kelendőek, tehát valaki biztosan lecsapna rá, de az is lehet, hogy a csapat megelőzi ezt és elcseréli valahová. A tavaszi edzőtáborig pedig maradhat beugrós, ha Brian McCann vagy John Ryan Murphy ne-adjisten lesérülne.

Hosszú távú szerepe: Egyelőre beugrós. Vészhelyzet esetén csereként beszállhat. Ha maradna is a szervezeten belül, akkor is AAA-ban Gary Sanchez cseréje lenne csak. Érik az a trade...









***


Chris Young

2015-ös szerepe: Negyedik számú külső védő, aki elsősorban balkezes dobók ellen fog ütni. Ezen kívül láthatjuk őt majd Carlos Beltrán cseréjeként is a pályán, amikor szoros meccsen - Yankees vezetésnél - beállítják a védelembe. A tavaly szeptembere erős volt nálunk, így 2,5 milliós szerződést adott neki a csapat (amiből akár 4 millió is lehet, ez teljesítményfüggő).

Hosszú távú szerepe: Úgy tűnik, Young napjai kezdőként leáldozóban vannak és mivel csak egyéves szerződése van, ezért nincs a csapathoz kötve. Ha a szezon során nem teljesít, akkor elköszönünk tőle - vagy ha a következő holtszezonban akad egy jobb lehetőség. Ugyanakkor ha beválik, akkor kaphat új szerződést is a Yankeestől.

***


Brendan Ryan

2015-ös szerepe: Kispad. Csere-beállós marad továbbra is, az egyetlen, ami a csapatnál tarthatja, az az átlagon felüli védekezése.

Hosszú távú szerepe: A 2016-os szezonra csapat- és játékos opcióval is rendelkezik, így akár a mostani szerződése lejártával is maradhat még egy évet. Ez azért lenne jó, mert a Yankees farmján nincs jelenleg olyan legitim SS, aki akár Ryan-t helyettesíthetné.

***


Stephen Drew

2015-ös szerepe: Kezdő kettes védő ... de meddig? Balkezes dobók ellen könnyen lehet, hogy a kispadon fog csücsülni, főleg amennyiben Rob Refsnyder kiharcolja magának a helyet a tavaszi edzőtáborban a nagyok között. A szezont ettől függetlenül több, mint valószínű, hogy Drew kezdi majd kettesen. Az ütősor hátsó harmadában fog ütni és reménykedjünk, hogy a 2013-as verzióját láthatjuk majd, nem a 2014-est.

Hosszú távú szerepe: Egyéves, 5 milliós szerződése van, tehát a csapat nem feltétlenül számol vele hosszú távon. Refsnyder és Pirela is ott kopogtatnak már a nagy liga ajtaján és a csapat úgy néz ki, szeretne fiatalítani - a mostani holtszezon erre engedett következtetni. Ha Drew tavalyhoz képest nagyot robbant idén, akkor van esély rá, hogy újraszerződtetjük, de akkor már lehet, hogy csak epizódszerepre.

***


Garrett Jones

2015-ös szerepe: Kispados. Csere lehet egyes bázison, jobb külsőn és kijelölt ütőként is. Ezeken a posztokon ugye megvan a sérülés esélye sajnos (Teixeira, Beltrán, A-Rod), ezért még az is lehet, hogy többet látjuk majd Jonest a pályán, mint szeretnénk. Viszont balkezes ütő, ami a Yankee Stadiumban jó ómen lehet.

Hosszú távú szerepe: Ha konzisztensen jól teljesít ebben a csereszerepben, akkor akár hosszabb időre is a kispadra tehetjük őt. A csapatnak szüksége van mélységre a keretben, Jones pedig jó adottságokkal rendelkezik ahhoz képest.

***


Esmil Rogers

2015-ös szerepe: Egyaránt bevethető kezdőként és cseredobóként is, így ő örökli David Phelps tavalyi szerepét. A téli ligákban is kezdett néhányszor, így az edzőtáborra kellően bemelegítve fog érkezni, így akármikor bekerülhet a rotációba is - reméljük persze, hogy mindenki egészséges marad és nem lesz erre szükség.


Hosszú távú szerepe: Kissé meglepő módon itt tartottuk a tavalyi szezon után, ráadásul 2016 végén is még csapatkontroll alatt lesz. Ha ugyanúgy bejön neki a kezdő/csere váltogatás, mint Phelps-nek, akkor akár maradhat is még pár évig.

***


Danny Burawa

2015-ös szerepe: Minor liga. Kevés esélye van, hogy New Yorkban játszhasson idén, túl sok sérülésnek kéne bekövetkeznie ehhez (na, de nem festem az ördögöt a falra). Tavaly rövid időre le kellett küldeni AA-ba, miután nagyon rosszul kezdte a szezont Scrantonban.

Hosszú távú szerepe: Nagyon durva motyóval rendelkezik, Dellin Betances-féle motyóval. A gyorslabdája 97 mérföldet átlagol, ami mellé egy majdnem 90 mérföldes, gyilkos slider társul. Az egyetlen baj vele, hogy nem tudja rendesen kontrollálni a dobásait (5,17 sétát engedett 9 inningre leosztva az utóbbi két évben a minor ligákban), ha ezzel tudna kezdeni valamit, akkor hosszú távon akár a meccsek vége felé is bevethető lenne a nagy csapatnál. De egy-két éven belül bekerülhet a bullpen-be így is.
***

2 megjegyzés: