2015. május 21., csütörtök

A legendás 2015-ös Yankees védelem



Emlékszik mindenki, hogy a szezon kezdete előtt a Yankees védelméről milyen ódákat zengtünk/zengtek a különböző oldalak? Bár még két hónap sem telt el, a csapat eddigi teljesítménye a pályán egyelőre megmosolyogtató, ha visszagondolunk ezekre.

A Fangraphs a 3. legjobbnak rangsorolta a védelmünket akkor (az O's és a KC között) az UZR* alapján, a csapat védelme 29 pontot mentett volna meg e szerint. Nos, ehhez képest a 7. legrosszabb mutatóval rendelkezik a Yanks a ligában.

Azonban ha csak a sima statisztikákat nézzük, akkor is látszik, hogy elég gyengén muzsikál a csapat: 98,1% a Fielding százalék, ami a 22. a ligában, 28 elkövetett védelmi hibával a hatodikok és középmezőnyben vannak "védelem által megmentett pontokban" is (Defensive Runs Saved).

Amikor a holtszezonban idehozta a csapat Didi Gregoriust és hosszabbított Headley-vel, mindenki (köztük én is) azt hitte, hogy megoldódtak a védelmi problémák az infield-en. Jelenleg ők ketten 12 védelmi hibánál tartanak (Headley 8, Didi 4), amihez még Stephen Drew 4 error-ja is hozzáadódik. Didi UZR-je 1.3, tehát ő legalább pozitívban van, Headley viszont a tavalyi 20.9 után jelenleg -2.9-en tengődik.

Drew-nál ugyanakkor látszik, hogy nem a kettes védő az eredeti posztja. Beállósként +1 UZR-rel bír, kettesen viszont -1.6-tal.

Amit mindebből le lehet szűrni, hogy Headley-nek nagyon össze kell kapnia magát. Mivel A-Rod alig, vagy egyáltalán nem fog már hármast játszani, így nincs legitim csereopció Chase posztjára. Garrett Jones, Drew és mások elbohóckodhatnak 3B-n, de így még nagyobb nyomás nehezedik Headley-re.

Drew ugyanakkor még szokhatja a 2B helyet, de mennyi időt akar még adni neki a csapatvezetés? Védelemben dadog, ütésben pedig szörnyű. Rob Refsnyder ütője tűzforró, az imént választották őt meg a hét legjobb ütőjátékosának az International Ligában (AAA). Eddig az volt vele ugye a probléma, hogy a kesztyűvel nem elég magabiztos... nos Drew sem az! 


Kedves Yankees: ADJATOK EGY ESÉLYT A SRÁCNAK!




*UZR - Ultimate Zone Rating
Olyan statisztika, amely a védelmet hivatott osztályozni az alapján, hogy zónákra osztja a baseball pályát és ezekre a zónákra egy-egy adott védőjátékost tesz felelőssé. Attól függően, hogy az adott védő egy ún. "átlag játékoshoz" képest jobban vagy rosszabbul védte le a területét, egy pozitív, vagy negatív számot kapunk. Ebből pedig ki lehet számolni, hogy a védő hány pontot mentett meg a védelemben, vagy hány pontba került a csapatnak a "bénázása". Messze nem tökéletes rendszer, de azért hasznos lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése